Tasavallan presidentti Alexander Stubb kuvasi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan päällimmäiseksi kiitollisuuden tunteen ja sen, että hän on saanut olla läheistensä kanssa näin suurena päivänä.

Stubb kiitti vielä kerran presidentti Sauli Niinistöä ja tohtori Jenni Haukiota.

– Ymmärrän tehtävän vaativuuden ja sen mukanaan tuoman vastuun. Olemme todellakin ulkopolitiikan murroskohdassa.

Stubbin mukaan edessä on uusi aikakausi. Suomi on nyt sotilaallisesti liittoutunut maa ja Nato-jäsen.

Tuore tasavallan presidentti korosti, että hänen ulkopolitiikassaan on kaksi pilaria. Ne ovat idealismi ja realismi. Idealismi on Stubbin mukaan vahvaa uskoa arvoihin, vapauteen, tasa-arvoon, oikeudenmukaisuuteen ja demokratiaan.

Realismi on taas sitä, että Suomi ylläpitää vahvaa puolustusta osana liittokuntaa.

– Jos halutaan ratkaista ilmastomuutos, maahanmuutto, pandemiat pitää tehdä yhteistyötä myös sellaisten maiden kanssa, joiden arvoja ei jaa.

Huhtikuussa valtiovierailu Ruotsiin

Stubb kertoi, että hän tulee mahdollisimman pian kutsumaan sekä eduskunnan ulkoasianvaliokunnan että puolustusvaliokunnan keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Samoin hän kutsuu kaikki eduskuntaryhmät erikseen keskustelemaan.

Tulevasta ohjelmasta Stubb tiesi kertoa sen, että maanantaina hän tapaa Helsingissä muutenkin vierailulla olevan Euroopan parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan.

Hänen ensimmäinen työmatkansa suuntautuu tarkastamaan Nato-harjoitukset yhdessä Norjan pääministerin kanssa 7. maaliskuuta.

Stubbin mukaan sekin kertoo ajan muuttumisesta. Jos kaksi vuotta sitten olisi sanottu, että Suomen tasavallan presidentti viikko virkaanastujaisista tekee ensimmäisen työvierailunsa Nato-harjoituksiin, hän ei olisi itsekään uskonut.

Ensimmäinen virallinen valtiovierailu on perinteisesti Ruotsiin 23.–24. huhtikuuta. Siinä välissä tasavallan presidentillä on työmatkoja.

Stubbin mukaan myös suunnitelmia ensimmäisille kotimaan matkoille tehdään.

Alexander Stubb piti ensimmäisen tiedotustilaisuutensa tasavallan presidenttinä perjantaina iltapäivällä. Miia Siren

Ydinasepelote pitää olla todellinen

Presidentinvaalikampanjan aikana Stubb kannatti sitä, että Naton ydinaseita pitäisi voida kuljettaa Suomen maaperällä. Häneltä kysyttiinkin tiedotustilaisuudessa aikooko hän presidenttinä alkaa edistää ydinenergialain muutosta.

– Lähtisin liikkeelle siitä, että ydinasepelotteen pitää olla meillä Suomessa todellinen. Sitähän se on, koska Nato käytännössä antaa meille kolme pidäkettä jäsenyytemme myötä: ensimmäinen on sotilaallinen eli sotilaat, toinen ohjukset eli ammukset ja kolmas ydinasepelote, joka tulee Yhdysvalloilta.

Stubbin mukaan se, mitä hallitus ja eduskunta päättävät ydinenergialaista, on erillinen asia ja siihen ei tasavallan presidentti puutu.

Stubbin mukaan pitää olla vahvat puolustusvoimat, jotta pystytään ylläpitämään rauhaa.

Hänestä on ilman muuta selvää, että Nato-operaatioihin lähtee suomalaisia sotilaita.

– Kun operaatiotoimintaa ja vastuita lähdetään suunnittelemaan, ne päätökset tehdään osittain ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ja puolustuspoliittisessa selonteossa ja suuret suunnittelupäätökset Washingtonin huippukokouksessa tämän vuoden heinäkuussa.

Rauhanvälitys tärkeä

Stubbin mukaan perinteinen rauhanvälitys on sellaista, että nimitetään yksi henkilö jonkinlaiseksi erityisedustajaksi ja silloin on kyse ajasta ja paikasta.

– Jos tulee tilanne, jossa tarvitaan Pekka Haaviston kaltaista osaamista, niin ilman muuta.

Stubb otti myös kabinettiin rauhanvälityksen erityisosaajan Ville Brummerin. Stubbin mukaan näin pysytään selvillä, josko Suomelle olisi kysyntää tietyissä rauhanvälitystehtävissä.

– Meillä on kyky toimia rauhanvälityksen suurmaana myös Nato-maana kuten Norjalla.

Venäläisille puhuttava suoraan

Jotta poliittiset suhteet Venäjän kanssa voidaan uudelleen henkiin herättää, Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan pitää loppua. Stubbin mukaan on mahdollista, että Suomea pyydetään jollakin tavalla ottamaan yhteyttä Venäjän poliittiseen johtoon.

– Se pyyntö pitää tulla meidän liittolaisilta.

Stubbin mukaan silloin kuin venäläisten poliittisten toimijoiden kanssa on tekemisissä, kannattaa puhua suoraan eikä kiemurrella.

Stubbin mukaan lännen pitää entistäkin enemmän auttaa Ukrainaa ja antaa myös aseita ja ammuksia lisää. Stubbin mukaan pitää myös herätä Euroopan puolustusteollisuuden kehittämiseen. Stubb kehuu, että Suomi on hoitanut oman tonttinsa Ukrainan tukemisessa hyvin.

Stubb kiitti puheessaan presidentti Sauli Niinistöä ja tohtori Jenni Haukiota. Miia Siren

Samana päivänä, kun Suomi sai uuden presidentin, Venäjällä vietettiin oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin hautajaisia.

– Tuomitsen Navalnyin poliittisen murhan. Venäjän poliittinen johto pitää saada siitä vastuuseen. Tervehdin ilolla sitä, että Venäjän kansalaiset ovat mieltään osoittamassa tämän kansalaistaistelijan hautajaisissa.

Stubb ei näe, että Venäjä on lähiaikoina muuttumassa liberaaliksi demokratiaksi.

– Ihmishengillä ei nykyiselle Venäjän johdolle näytä olevan minkään näköistä merkitystä.

Muutto Munkkiniemeen

Stubb kertoo, että ensimmäiset syväbriiffaukset, mitkä hän on saanut, ovat antaneet uskoa, miten saumattomasti puolustusvoimat ja raja ja kaikki viranomaiset Suomessa toimivat.

– Tunnen oloni vielä turvallisemmaksi kuin mitä tunsin ennen 11.2.

Stubb kertoi vielä perheensä muutosta Munkkiniemeen Valtion vierasmajaan, joka on presidentin virka-asunto, kun Mäntyniemessä alkaa remontti. Stubb itse puhui tuttavallisemmin Torpasta ja kertoo, että se sijaitsee lähellä hänen lapsuuden ja nuoruuden tärkeitä paikkoja kuten koulujaan eli hän on virka-asunnolla ”kotikonnuilla”.

Presidentin puolison Suzanne Innes-Stubbin ammatillisista suunnitelmista Stubb ei vieläkään sanonut tarkempaa kuin, että hänen vaimonsa tekee päätöksen. Hän kuitenkin lisäsi, että he tietävät, että presidentin tehtävä tietää myös puolisolle velvollisuuksia.